
Qs & As on the Final Rule Making on all Appropriate Inquires 

 
 
Q1. What is All Appropriate Inquiries and Why is it Required Under the Brownfields 

Amendments (to CERCLA)? 
A1. All appropriate inquiries is the process used by prospective purchasers to evaluate: (1) potential 
environmental contamination on, at, in or to a parcel of real property; and (2) a prospective purchaser’s 
potential liability for such contamination.  The final rule provides standards and practices for conducting 
all appropriate inquiries.  The final rule will increase certainty regarding liability protection, improve 
information about environmental conditions of properties, increase the number and quality of cleanups, 
and reduce the use of greenfields. 
 
Congress mandated that EPA develop these standards to ensure that prospective purchasers make 
sufficient efforts to identify actual and potential releases of hazardous substances at a property before 
acquisition.  The requirement to conduct all appropriate inquiries is one of several statutory criteria 
required of prospective property owners who wish to claim protection from CERCLA liability, including 
those purchasers who may seek an innocent landowner defense on the basis that they did not know and 
had no reason to know of contamination prior to purchase. 
 
Q2. What Are the Federal Standards for Conducting “All Appropriate Inquiries?” 
A2. On November 1, 2005, EPA published final federal standards governing the conduct of all 
appropriate inquiries in the Federal Register (70 FR 66070).  The federal standards will be codified at  
40 CFR 312.  Parties wishing to establish protection from CERCLA liability as a bona fide prospective 
purchaser, innocent landowner, or contiguous property owner, must conduct all appropriate inquiries  
prior to acquiring a property.  Parties receiving EPA brownfields grants to characterize or assess 
brownfields properties also must comply with the federal standards for all appropriate inquiries. 
 
Q3. When is the Effective Date of the Final Rule? 
A3. The final rule is effective on November 1, 2006—one year after being published in the Federal 
Register. 
 
Q4. What is the Applicable Standard for All Appropriate Inquiry Until the Final Rule takes 

Effect? 
A4. Until the effective date of the final rule, the federal interim standard established by Congress in  
the Brownfields Amendments remains in effect.  The interim standard includes the procedures of ASTM 
International’s (ASTM) Standard E1527-97 or E1527-00 (both entitled “Standard Practice for 
Environmental Site Assessment: Phase I Environmental Site Assessment Process”).  The interim standard 
became effective as of January 11, 2002 and applies to properties purchased on or after May 31, 1997.  
Prior to the effective date of the final rule (November 1, 2006), parties also may comply with the 
requirements for all appropriate inquiries by following the provisions of the final rule or using the ASTM 
E1527-05 standard. 
 
Q5. Who is Affected by the All Appropriate Inquiries Final Rule? 
A.5. The final all appropriate inquiries requirements are applicable to any party who may wish, either at 
the time of purchase of a property or at any time subsequent to purchase, claim protection from CERCLA 
liability as an innocent landowner, a bona fide prospective purchaser, or a contiguous property owner.  
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Parties who receive grants under the EPA’s Brownfields Grant program to assess or characterize 
properties must comply with the all appropriate inquiries standards. 
 
Q6. What is the Scope of the Final Rule? 
A6. In the case of persons claiming one of the CERCLA landowner liability protections, the scope of 
the final rule includes the conduct of all appropriate inquiries for the purpose of identifying conditions 
indicative of releases or threatened releases of hazardous substances on, at, in or to the property. 
 
In the case of persons receiving federal brownfields grants to conduct site characterizations or 
assessments, the scope of the all appropriate inquiries rule may include other pollutants and contaminants 
or petroleum and petroleum products. 
 
Q7. When Must All Appropriate Inquiries Be Conducted? 
A7. All appropriate inquiries must be conducted or updated within one year prior to the date of 
acquisition of a property.  If all appropriate inquiries are conducted more than 180 days prior to the 
acquisition date, certain aspects of the inquiries must be updated. 
 
Q8. What Specific Activities Does the Rule Require? 
A8. Many of the activities required by the regulation must be conducted by, or under the supervision or 
responsible charge of, an individual who qualifies as an environmental professional as defined in the final 
rule.  The inquiry conducted by an environmental professional must include: 
• interviews with past and present owners, operators and occupants;  
• reviews of historical sources of information;  
• reviews of federal, state, tribal and local government records;  
• visual inspections of the facility and adjoining properties;  
• consideration of commonly known or reasonably ascertainable information; and 
• assessment of the degree of obviousness of the presence or likely presence of contamination at the 

property and the ability to detect the contamination by appropriate investigation.  
 
Additional inquiries that must be conducted by or for the prospective landowner or grantee include:  
• searches for environmental cleanup liens filed or recorded under federal, tribal, state or local law; 
• an assessment of any specialized knowledge or experience of the prospective landowner (or 

grantee);  
• an assessment of the relationship of the purchase price to the fair market value of the property, if 

the property was not contaminated; and  
• consideration of commonly known or reasonably ascertainable information (joint responsibility 

with environmental professional). 
 
Q9. How Does this Rulemaking Benefit Prospective Purchasers of Property? 
A9. The final rule clearly lays out the standards that prospective purchasers must follow to meet the all 
appropriate inquiries requirements under CERCLA.  Satisfying these requirements is one of the threshold 
criteria for obtaining protection from Superfund liability.  The final rule provides clarity and direction for 
how to conduct all appropriate inquiries, as directed by Congress in the Brownfields Amendments to 
CERCLA.   
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Q10. How Does the Final Rule Differ from the Proposed Rule? 
A10. The final rule differs from the proposed rule in that EPA modified the proposed definition of an 
environmental professional to allow individuals without college degrees but having ten years of full-time 
relevant experience to qualify as environmental professionals.  EPA also modified the requirement to 
search for institutional controls.  The final rule requires that such searches only be conducted for the 
subject property, and not for nearby and adjoining properties.  The final rule also clarifies that all 
appropriate inquiries must be conducted or updated within one year prior to the date of acquisition of the 
property. 
 
Q11. How Does the Final Rule Compare to the Interim Standard? 
A11.  The final federal standards build upon the structure and content of the ASTM Phase I 
Environmental Site Assessment Standard (the E1527 standard).  The final rule includes an expanded 
definition of environmental professional and requires that most activities be conducted by or under the 
supervision of an environmental professional.  In addition, the final rule requires that prospective 
purchasers of abandoned properties interview neighboring property owners to obtain information on past 
uses and ownership of the abandoned property.  A more detailed comparison of the final rule and the 
interim standard (the ASTM E1527 standard) is included in the document titled “Comparison of the Final 
All Appropriate Inquiries Standard and the ASTM E1527-00 Environmental Site Assessment Standard” 
and is available at www.epa.gov/brownfields.  
 
Q12. Who Qualifies as an “Environmental Professional” for the Purposes of the All Appropriate 

Inquiries Final Rule? 
A12. To ensure the quality of all appropriate inquiries, the final rule includes specific educational and 
experience requirements for an environmental professional. The definition applies only to persons 
overseeing the conduct of all appropriate inquiries for the specific purposes outlined in the final rule.  The 
final rule defines an environmental professional as someone who possesses sufficient specific education, 
training, and experience to exercise professional judgment to develop opinions and conclusions regarding 
conditions indicative of releases or threatened releases of hazardous substances on, at, in, or to a property 
sufficient to meet the objectives and performance factors of the rule. In addition, an environmental 
professional must have:  

 • A state or tribal issued certification or license and three years of relevant full-time work 
experience; or  
 • A Baccalaureate or higher degree in science or engineering and five years of relevant full-
time work experience; or  
 • Ten years of relevant full-time work experience.  

 
Q13. May Persons Who Do Not Qualify as Environmental Professionals Participate in the 

Conduct of All Appropriate Inquiries? 
A13. Individuals who do not meet the requirements for an environmental professional may still 
participate in the conduct of all appropriate inquiries. However, they must work under the supervision or 
responsible charge of an individual who does meet the requirements for an environmental professional. 
 
Q14. Once a Property Owner Complies with the All Appropriate Inquiries Requirements Is He or 

She Protected from Liability under CERCLA? 
A14. No.  Conducting all appropriate inquiries prior to acquiring a property is only one requirement for 
establishing protection from liability under CERCLA as an innocent landowner, bona fide prospective 
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purchaser, or contiguous landowner.  CERCLA also requires that property owners comply with certain 
“continuing obligations” after purchasing a property to maintain protection from liability.  The continuing 
obligations include such activities as taking reasonable steps to stop continuing releases and prevent future 
releases (see CERCLA Sections 101(35)(B), 101(40)(C)-(G), and 107(q)(1)). 
 
Q15. Is a Prospective Property Owner Required to Conduct a Formal Appraisal of a Property to 

Comply with the Requirements of 40 CFR 312.29, “The Relationship of the Purchase Price to 
the Value of the Property, If the Property Was Not Contaminated?” 

A15. The rule does not require that a real estate appraisal be conducted to achieve compliance with this 
criterion.  Although there may be value in conducting an appraisal, a formal appraisal is not necessary for 
the prospective landowner or grantee to make a general determination of whether the price paid for a 
property reflects its fair market value.  In the case of many property transactions, a formal appraisal may 
be conducted for other purposes (e.g., to establish the value of the property for the purposes of establishing 
the conditions of a mortgage or to provide information of relevance where a windfall lien may be filed).  
In cases where the results of a formal property appraisal are available, the appraisal results may serve as 
an excellent source of information on the fair market value of the property.   
 
In cases where the results of a formal appraisal are not available, the determination of fair market value 
may be made by comparing the price paid for a particular property to prices paid for similar  properties 
located in the same vicinity as the subject property, or by consulting a real estate expert familiar with 
properties in the general locality and who may be able to provide a comparability analysis.  The objective 
is not to ascertain the exact value of the property, but to determine whether or not the purchase price paid 
for the property generally is reflective of its fair market value.  Significant differences in the purchase 
price and fair market value of a property should be noted and the reasons for any differences also should 
be noted.  
 
Q16. What Are the Requirements with Regard to the Need to Search for Engineering Controls?  

The Preamble to the Final Rule at 70 FR 66093 and 66094 States that the Search for Both 
Institutional and Engineering Controls Pertains Only to the Subject Property, but Section 
312.26(c)(2)(ii) of the Final Rule, Relating to Searches for Evidence of Contamination from 
Nearby or Adjoining Properties, Seems to Require a Search for Engineering Controls. 

A16. The final rule does not require a search for engineering controls beyond the subject property.  
However, the final rule does require a search for information about on nearby properties that may have 
residual contamination that could affect the subject property.  The objective of section 312.26(c)(2) is to 
identify nearby properties that have been identified or regulated by a government entity as properties with 
environmental concerns. Such properties could have residual contamination contained in place or left 
unaddressed that may impact the subject property (e.g., limit the use of ground water resources). The 
records and data bases listed after 312.26(c)(2) as (i), (ii) and (iii) are examples of records or data bases 
that may be useful sources of information regarding potentially contaminated surrounding properties.  The 
requirement may be satisfied by obtaining the information from as little as one of the three sources listed 
or by obtaining such information from a different source. 
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Q17. What Is the Intent or Meaning of "Equivalent" in the Definition of Environmental 
Professional Provided in Section 312.10 of the Final Rule (e.g., "Have the Equivalent of 10 
Years of Full-time Relevant Experience.")?  Can One Substitute College Credit or 
Professional Development Activities for “Relevant Experience?” 

A17. The word “equivalent” in the definition of "environmental professional," provided in the final rule 
is meant to denote that the years of experience necessary to qualify as an environmental professional do 
not have to be consecutive, or continuous full-time experience over a single ten- year time period.  Thus, 
persons who work "part time" can reach qualification once they accumulate the equivalent of 10 years of 
"full-time" experience.  For example, if a person works 20 hours per week, he or she would accumulate 10 
years of "full-time" experience after working for 20 years. 
 
The use of the term “equivalent” does not mean that the corresponding phrase – “relevant experience” – 
may be interpreted subjectively.  Every year of experience must fall within the definition of "relevant 
experience" provided in the final rule.  College course work or any other experience that does not meet the 
regulatory definition of "relevant experience" can NOT be substituted.  A person must have the necessary 
years of "full-time relevant experience" to qualify as an environmental professional.  An individual with a 
P.E., P.G. or other state or tribal certification must have 3  years of relevant full-time experience.  A 
person with a college degree must have 5 years of full-time relevant experience.  A person without a 
degree must have 10 years of full-time relevant experience. 
 
Q18. When a State or Tribal Government Conducts Targeted Brownfields Assessments (TBAs) 

Using Grants Issued under the Authorities of Section 128 of CERCLA, must the State or 
Tribe Perform the Assessment in Compliance with the All Appropriate Inquiries Rule? 

A18. No.  Grants issued to states and tribes under the authorities of Section 128 of CERCLA are not 
subject to the same restrictions as grants issued under the authorities of Section 104(k). State and tribal 
governments performing brownfields assessments using grant funds issued under CERCLA Section 128 
do not have to conduct the assessments in compliance with the all appropriate inquiries requirements.  
However, it may be prudent for a state or tribal government to comply with the all appropriate inquiries 
requirements when conducting a property assessment if there is any reason to believe that the entity for 
whom the assessment is being performed, or the owner of the property that is being assessed, may in the 
future apply for a brownfields grant that will be issued under the authorities of CERCLA Section 104(k).  
To be eligible for a brownfields site-specific assessment grant, a cleanup grant, or a revolving loan fund 
grant, the grant applicant will have to demonstrate that the applicant, or property owner, is an innocent 
landowner, a bona fide prospective purchaser, a contiguous property owner, or otherwise protected from 
liability under CERCLA.  To qualify as an innocent landowner, bona fide prospective purchaser, or 
contiguous property owner, a property owner must conduct all appropriate inquiries prior to purchasing 
the property.  In addition to the above grant scenarios, there may be other circumstances under which 
compliance with the all appropriate inquiries final rule may be prudent, such as where a state or tribe is 
conducting the assessment on behalf of an entity who may later wish to claim protection from CERCLA 
liability.  In such cases there is no EPA mandate for compliance, but there may be other compelling 
reasons to comply voluntarily.  
 
 
Contact for Further Information: Patricia Overmeyer, Office of Brownfields Cleanup and 
Redevelopment, (202) 566-2774. 
 


